Leif-Rune Strandell recenserar Brytpunkt Uppsala i DAST (webb)

BRYTPUNKT UPPSALA

Oct 6th, 2009

Av Ulf Broberg och Peter Lundström
Cosy Crime 2009

Detta är den femte delen av författarparets skildring av en grupp poliser, många från Uppsala, och om hur professionella poliser agerar i olika krissammanhang. Denna gång är det en högerextrem grupp, som döljer sig bakom mer anständiga men främlingsfientliga partier, som planerar en statskupp i samband med president Obamas närvaro vid Nato-möte i Uppsala. Ett terrordåd ska uppges begås av vänsterextremister varpå ”nationalisterna” griper in och tar över.

Läsaren får följa de högerextremas planering, med folk långt in i maktens korridorer (försvaret, säkerhetspolisen, storfinansen) och en rad olika polisiära händelser som efter hand vävs samman (men inte riktigt alltid, det finns fler trådar).

Det blir våldsamt mot slutet, och några trådar finns kvar som kan ge underlag till kommande böcker.

Ändå är det en berättelse som känns trygg: här samverkar duktiga poliser, här har säkerhetspolisen bra koll, här finns inga revirstrider. Vi får hoppas att författarna (en är ju polis) har bättre koll än justitieminister Beatrice Ask som ju bett poliserna hålla käften och jobba efter helikopterrånet i Västberga.

Det oroande, och det är väl också författarnas avsikt, är att peka på en del säkerhetsfrågor. Terroristerna tänder eld i tunnelbanan i Stockholm som en avledningsmanöver, och bokens beskrivning av hur svårt det är att släcka där stämmer alltför väl överens med den eldsvåda som faktiskt inträffade i september och som trots ringa omfattning fick ett antal stationer att stängas under många timmar.

De som läst de tidigare böckerna i serien vet ungefär vad de har att vänta (och denna är den kanske bästa), men nu har de lyckats få ihop fler trådar och fler personer i samma berättelse. Det är fokus på händelser och polisarbete, inte på fördjupade personskildringar.

Det enda som stör mig är att jag inte för ett ögonblick tror på att en högerextrem rörelse skulle kunna få ihop så många duktiga människor för statskupp. Och tror förblindande men politiskt aktiva personer verkligen på att folkflertalet skulle välkomna en rasistisk/nazistisk regim?

Mer kan jag inte skriva för att inte avslöja för mycket.

LEIF-RUNE STRANDELL