Vår femte polisthriller: Brytpunkt Uppsala Efter ett boklöst mellanår, på Bokmässan i september 2009, släpps vår femte thriller om poliserna i Uppsala och deras kollegor på Rikskrim och Säpo. Paula Sjöö och Ulf Bergman är tillbaka liksom S-O Melander, Janne Rogersson och Magnus Niander. Och många andra som känns igen från Iskallt våld, Ondskans väg, Rättarens tid och Mannen från Tenhult .

Ulf Bergman på Säpo fortsätter sin nazistutredning. Han har samlat en grupp poliser omkring sig och de kommer allt närmare det som kan vara en högerextremistisk paraplyorganisation som kan lyckas ena hela den svenska extremhögern. Allt mer tyder dessutom på att nazisterna är på väg att gå från ord till handling. Ganska snart upptäcker Ulfs grupp att det finns misstänkta i det egna huset och måste ha hjälp av Ulfs sambo, Paula Sjöö, biträdande chef för rikskriminalens spaningsrotel för att komma vidare.

Stig Edvard får en överraskande kallelse till statsministern och befinner sig redan nästa dag i Kenya, ett besök som är impopulärt både på svenska ambassaden och hos den lokala polisen.

S-O Melander utses, till sin egen förvåning, till kommederingschef över mer än 1 500 poliser och andra, när ett hastigt påkommet NATO-möte i Uppsala ställer stora krav på polisorganisationen.

Oscar Arvidsson, en äldre kriminalpolis i Stockholm, får hand om ett försvinnande. I jakten på en försvunnen läkemedelsdirektör korsas hans vägar av Ulf Bergmans utredning. Ungefär samtidigt startar Operation Griptång, ett projekt med många medverkande myndigheter som samarbetar för att lagföra grovt kriminella inom restaurangbranschen.

Innan berättelsen kommer till sitt slut har Uppsala fått påkänning av grovt kriminellt våld av aldrig tidigare i Sverige skådad magnitud och polisinspektör Lotta Melin från sambandscentralen i Västerås finner sig plötsligt vara chef över 1 500 poliser...

 

  • Boken har haft arbetsnamnet Arpe's revansch.
  • Bokomslaget byttes ut i augusti 2009, det tidigare var en bildlek med någon som höll ett skjutklart automatvapen, men ville man kunde man också se tornen i Uppsala Domkyrka avteckna sig mot himlen