Ulf Broberg läser och kommenterar en kort bit ur Bödelns leende, från Uppsala Crime Night 28 oktober 2013. Recenserad av Göran Antonsson, lektör på Btj: "Läsaren får följa polisarbetet i ett snabbt tempo med karaktärer som har tydliga roller och till stor del trovärdiga beteenden." Läs mera

Vår sjunde polisthriller: Bödelns leende

I den sjunde fristående polisthrillern från Ulf Broberg & Peter Lundström har ett brutalt mord i Mogadishu under evakueringen av de amerikanska styrkorna i mars 1995 samband med en utpressningshistoria i nutid i Uppsala. VD:n i ett stort läkemedelsbolag utsätts för ett brutalt och våldsamt hot och pressas på pengar. Under Uppsalapolisens jakt på förövaren är det närmast fråga om vem som jagar vem.

Ann-Christin Caréus, en nyligen pensionerad kvinnlig poliskommissarie, blir brutalt rånad, förnedrad och nedslagen vid en Bankomat på Fleminggatan i Stockholm. Hon tar själv upp jakten på rånarna, en jakt som för henne till Gävle, Norduppland och Roslagen.

Samtidigt med Uppsalapolisens jakt på utpressaren gör personskyddet på Säpo en rutintransport av statsministern, till Arlanda flygplats. Det blir allt annat än rutinartat, när det verkar som deras väg kommer att korsas av den jagade utpressaren.

Arne Lindroos närmar sig snabbt sin pension, men här är han tillbaka med full kraft och jobbar på krimjouren tillsammans med Bo "Rödo" Rydberg när larmet om utpressningen kommer. Tillsammans med spanarkollegan Yvette Berntsson och operative krimchefen Harald Öberg tar de upp jakten.

En balkonghoppning eller kanske ett mord? Mannen som faller åtta våningar på Vita Liljans väg i Bredäng söder om Stockholm dör direkt mot asfalten. Det visar sig att han är känd av polisen. Han är såväl hallick som miljonär. När man undersöker hans mobiltelefon kommer intressanta namn upp. Ett av namnen är Göran Lindberg, före detta länspolismästare i Uppsala. Spaningarna mot honom är mycket känsliga och sköts av poliser från människohandelkommisionen, en del av Stockholmspolisens spaningsrotel, tillsammans med spanare från rikskriminalen. Under spaningarna och förhör som hålls med olika unga kvinnor som fallit offer för våldtäkter, gruppsex och så kallade gang-bangs kommer en allt tydligare bild av den verklige Kapten Klänning fram. Slutligen grips han av Oscar Arvidsson från rikskrim, på en bensinstation i Falun.

Boken innehåller också en del bonusmaterial, bland annat en novell om julafton hos polisen i Uppsala, en försmak på en kommande serie av Ulf Broberg, om kriminalarna Klintman och Norén. Första delen - Den döende radiomannen - kommer ut våren 2015 på Arx förlag.