Mannen från Tenhult
Kriminalroman med lokal anknytning
Det är inte var dag en kriminalroman, som handlar om kidnappning, mordbränder, sprängattentat och organiserad brottslighet, har en anknytning till Jönköping. Men när nu radiomannen Ulf Broberg och poliskommissarien Peter Lundström kommer med sin fjärde roman ”Mannen från Tenhult” får hela handlingen sin upplösning i Jönköping.
Boken är mycket händelsefull och saknar inte dramatiska och blodiga inslag. Språket är rakt och enkelt och lättläst. För den som inte läst någon av de tre tidigare böckerna kan persongalleriet vara något rörigt i början men så småningom sätter sig karaktärerna. Rollerna är trovärdiga och alla händelser som utspelas i boken känns som om de skulle kunna ha hänt på riktigt eller kommer att hända. Författarnas syn på verklighet, i det här fallet restaurangbranschen, upplever man som läsare mycket obehaglig, men tyvärr är nog sanningen den att författarna vet vad de talar om.
En stor del av handlingen utspelas i Jönköping. De lokala inslagen är helt korrekta, mycket beroende på att Ulf Broberg har bott i staden när han studerade på Södra Vätterbygdens Folkhögskola, och det saknas inte hänvisningar till Storan, HV 71, Mariebo, Trottoaren och en mängd andra byggnader och platser. Till och med de flesta rondeller och den nya bron har hamnat rätt!
Upplösningen sker så småningom på Jönköping Energis kraftvärmeverk Torsvik, där den stora gripklon i tipphallen för avfall och inte minst den stora pannan spelar en betydelsefull roll.
Mannen från Tenhult är en minst sagt lättläst och intressant bok för en Jönköpingsbo.
Lennart Lindberg