Artikel i Folket Eskilstuna 5 oktober 2007

 

De lånar brott från Eskilstuna
.
.
Uppsalaförfattarnas huvudpersoner är inte som Beck eller Wallander. De skriver i stället realistiska polisthrillers hämtade från verkligheten. I den senaste boken skildras grov brottslighet kopplat till restaurangverksamhet i Eskilstuna.
.

Ulf Broberg och Peter Lundström från Uppsala ger nu ut sin fjärde polisthriller med Mannen från Tenhult. Boken tar upp grov organiserad brottslighet i form av kriminella mc-gäng och nazistiska grupper. Händelseförloppet börjar i Uppsala, slutar i Jönköping och går via Eskilstuna.
- Vi har lånat händelsen av attentatet mot Harrys. Brottsligheten i boken är kopplad till restaurangverksamhet, säger Peter Lundström.

Kriminalkommissarie
Han är kriminalkommissarie på Rikspolisstyrelsen med god insyn i hur den kriminella världen fungerar i Sverige. Tillsammans med Ulf Broberg som är frilansjournalist bygger de upp realistiska berättelser med autentiska händelser från verkligheten.
- Vi gör det för att peka på trender och tendenser i den kriminella verkligheten, så att läsaren får en känsla av hur den kriminella världen ser ut, säger Peter Lundström.

Framöver tänker de ge ut nio böcker till där de behåller huvudpersonerna. En bok per år är det tänkt, men inte som en händelseserie utan med en ny berättelse varje år som speglar kriminaliteten vid bokens tidpunkt.
- Vi kommer gå rakt på sak och inte lyfta fram huvudpersoner och deras privatliv. Det här ska inte bli en ny Beck, konstaterar Ulf Broberg.
Det är han som skriver böckerna. Författarparet jobbar redaktionellt.
- Vi gjorde misstaget med den första boken när vi båda skrev. Det fungerar inte för läsaren att båda skriver, säger Ulf Broberg.

Balansgång
Deras tidigare polisthrillers har fått fin respons, framför allt från poliser som känner igen sig i böckerna. Men det finns en fara med att skriva realistiskt med autentiska inslag.
Dels kan det bli utpekande, dels kan det uppstå hot.
- En polis i Jönköping tyckte det var modigt av oss för vi pekar ut samband, men man kan inte sitta och tänka på eventuella hot när man skriver, säger Ulf Broberg.
- Sedan är det alltid en balansgång så att det inte blir instruktionsböcker för kriminella. Vi beskriver aldrig hur en förhandling går till eller hur insatsstyrkan arbetar, tillägger Peter Lundström.

Marcus Claésson