Med inspiration från deckarkvällarna i Uppsala och lagom till att höstmörkret gör sitt intåg arrangerades i går kväll den nya satsningen Crime night på Contrast-scenen. Arrangör är bland annat svenska deckarbiblioteket som finns i Eskilstuna. Tanken är att personer med insyn i den polisiära verkligheten ska dela scen med en deckarförfattare. Under det knappt fyra timmar långa arrangemanget bjuds också på mat och dryck samt musikunderhållning.
De författare som gästade Contrast i går är Uppsalaborna Ulf Broberg och Peter Lundström. Deras senaste bok Rättarens tid har just kommit ut på bokdiskarna och poliskommissarien Stig Edqvist kunde bekräfta att mycket av det som utspelar sig i böckerna är sant.
- Men det är ännu värre i verkligheten, förklarade han.
Krigsförbrytare
Edqvist inledde kvällen med att berätta om sina erfarenheter från krigsförbrytartribunalen i Haag där han arbetade i tre år.
- En av mina uppgifter var att lyssna på vittnesmål från de personer som drabbats av serbiska krigsbrott.
De personer som överlevt massaker och massmord kunde berätta om fasansfulla övergrepp.
- Så gott som alla kvinnor som vi kom i kontakt med hade både blivit vittnen till flera mord samt utsatta för flera våldtäkter. Många våldtogs framför sin man och sina barn och deras hus brändes sedan ner. Många män sändes till koncentrationsläger där de torterades till döds.
- Det som dessa personer utsatts för sätter väldigt djupa spår både hos dem själva och oss som arbetade med vittnesmålen. Många av de tolkar vi anlitade klarade bara av att jobba ett halvår, sedan klarade de inte av det mentalt längre.
Förutom att dokumentera vittnesmål deltog Edqvist även i tillslag med mål att gripa de ansvariga för övergreppen.
- Även om vi skyddades av soldater och stridsvagnar var jag ofta rädd då jag visste att det fanns en risk att jag kunde dödas.
De tre åren hos krigsförbrytartribunalen har satt sina spår.
- Efter mitt arbete med att identifiera offren för tsunamin i Thailand deltog jag i en debriefing. Det jag talade mest om var kriget på Balkan.
Stig Edqvist arbetar i dag som chef för Palmeutredningen. Han är säker på att man kommer kunna lösa mordet på Olof Palme.
- Det räknar jag med att vi kommer göra.
Pendlarpar
Författaren och journalisten Ulf Broberg och författaren och polisen Peter Lundström arbetar både tättt tillsammans när de skriver böcker.
- Vi jobbar båda i Stockholm och åker varje dag tåg mellan Uppsala och Stockholm. En dag erbjöd Ulf mig skjuts hem och det var de han berättade om sin idé med en kriminalroman, berättar Peter Lundström.
Paret har nu skrivit tre böcker tillsammans och romanerna utmärks bland annat av många hänvisningar både till verkliga händelser och verkliga personer.
- Till exempel så finns Stig Edqvist med i våra böcker, berättade Ulf Broberg.
Deras deckartrilogi fokuserar på Jugoslaviens sönderfall och beskriver bland annat hur den kriminaliserade brottsligheten har utvecklats i Sverige.
- Många säger att den främst beror på invandringen till Sverige. Men det är fel, även svensk brottslighet är välorganiserad, berättar Peter Lundström.
En av de två böcker som planeras komma ut nästa år utspelar sig bland annat i Eskilstuna.
- Dels har vi lovat i en intervju i Eskilstuna-Kuriren att Eskilstuna ska få vara med, dels bygger boken på verkliga händer som har inträffat i Eskilstuna.
Sidoaktiviteter
Vid gårdagens Crime Night deltog journalisten Jonas Carnesten som konferencier och sångerskan Maria-Helena och Slidebar stod för musikunderhållningen. Crime Night kommer att arrangeras vid ytterligare två tillfällen i höst och det finns även möjlighet att det blir fler deckarkvällar i vår. Iniativet är mycket lovvärt och förtjänar fler besökare än de cirka 40 personer som deltog i går kväll. En rekommendation är dock att låta gästerna få mer tid att föreläsa och lämna mindre tid för matuppehåll.
(Bildtext) Föreläsare Poliskommissarien Stig Edqvist och författarna Ulf Broberg och Peter Lundström var i går kväll föreläsare på bibliotekets nya satsning Crime Night. Foto: Anders Nilsson
länk till artikeln i Eskilstuna-Kuriren här |